Σχετικοί σύνδεσμοι

hmerida logo

Χρήστος Αηδόνης : Τοποθέτηση “Η συμβολή του σχολικού κυλικείου στην προαγωγή της υγιεινής διατροφής”

Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κος Χρήστος Αηδόνης, παρεβρέθηκε το Σάββατο 28 Μαϊου 2011, το πρωί στο Συνέδριο για τα Σχολικά Κυλικεία που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη με θέμα «Εκσυγχρονίζοντας το σχολικό κυλικείο – Προάγοντας την υγιεινή διατροφή». Στην τοποθέτηση τους αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η συμβολή του σχολικού κυλικείου στην προαγωγή της υγιεινής διατροφής των παιδιών και ανέπτυξε την πολιτική του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών κυλικείων και καινούργια την διατροφική πολιτική. Αναλυτικά ο κ.Αηδόνης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:
«Κυρίες και κύριοι, Η χώρα μας βιώνει μία πρωτόγνωρη εμπειρία, από τη μία, της οικονομικής κρίσης και από την άλλη της εξαιρετικής ανάγκης για εθνική συνεννόηση στα αυτονόητα, στα επειγόντως απαραίτητα. Αυτό ζήτησε χτες ο Πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αρχηγούς. Την συμπόρευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για το κοινό καλό! Και μάλιστα ζήτησε τις δημιουργικές προτάσεις, ή τις λύσεις, αν αυτές υπάρχουν που θα πετύχουν όχι μόνο στους λογιστικούς αλλά και στους επιχειρησιακούς στόχους. Λύσεις και στρατηγικές πέρα αυτών που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ήδη έχουμε πετύχει πολλά. Όχι εμείς. Ο Λαός που βάζει πλάτη σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Όμως οι πλαγιοκοπήσεις, αυτή τη στιγμή της μάχης, από το εσωτερικό της χώρας, καθυστερούν το έργο. Υστερούν στη διεθνή εικόνα της χώρας και ιδίως έναντι των δανειστών μας και των διεθνών αγορών που εποφθαλμιούν για κερδοσκοπία. Η κυβέρνησή μας, έχοντας συναίσθηση, του ιστορικού της καθήκοντος, να σώσει τη χώρα από την οικονομική κατάρρευση, τη χρεοκοπία και κάθε άλλη οδυνηρή συνέπεια, αντιμετωπίζει αυτή την εθνική πρόκληση σε τρεις βασικούς άξονες: της οικονομικής ενίσχυσης μέσω του μηχανισμού στήριξης, του συμμαζέματος των δαπανών και των διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα.
Κυρίες και κύριοι,
Το σύστημα πάνω στο οποίο είχε δομηθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια, έχει αποτύχει. Η προηγούμενη διακυβέρνηση ήταν καταστροφική για τον τόπο, διότι ερχόταν η καταιγίδα και ο τόπος προετοιμαζόταν για καλοκαιρία !
Χάθηκε χρυσός πολύτιμος χρόνος, που τώρα πληρώνουμε με πολύ βαρύ τίμημα.
Σήμερα οφείλουμε όχι μόνο να παρέμβουμε άμεσα και πυροσβεστικά στα λογιστικά προβλήματα, αλλά και να αλλάξουμε την νοοτροπία που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Η αλλαγή νοοτροπίας δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση των οικονομικών μας, είτε αυτά είναι του κράτους, είτε της εταιρίας μας, είτε τα προσωπικά μας, αλλά και με τη ζωή μας γενικότερα, τη συμπεριφορά μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, την καθημερινές μας συνήθειες, τον τρόπο που σχεδιάζουμε το μέλλον μας για εμάς και τα παιδιά μας.
Όλα αυτά που σήμερα εν μέσω βαθειάς οικονομικής κρίσης ακούγονται «δεύτερα» εντούτοις όλα μαζί συνθέτουν το παζλ του μεγάλου προβλήματος της χώρας μας.
Και θα φέρω ένα παράδειγμα: Η χώρα μας δαπανά ετησίως τεράστια ποσά μέσω του συστήματος Υγείας, για να αντιμετωπίσει ασθένειες που οφείλονται σε κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, σε κακή διατροφή ή/και ελλιπή σωματική άσκηση. Αυτό είναι ένα κακό που προκαλούμε μόνοι μας στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στην κοινωνία μας, στην οικονομία μας.
Τα χρήματα που δαπανώνται σε ιατρική περίθαλψη και σε φάρμακα για να αντιμετωπισθούν ασθένειες όπως η παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά, καρκίνος, διαβήτης κ.α. αποτελούν τη μεγάλη «ασθένεια» του συστήματός μας.
Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πιο παχύσαρκοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες άντρες σε ποσοστό 77,5%. Δεύτερη στην κατάταξη μετά την Ελλάδα έρχεται η Μάλτα με 73,3% και η Τρίτη η Βρετανία με 67,8%.
Οι επιστήμονες συγκεντρώνοντας στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις ασθένειες που σας προανέφερα, σε άτομα άνω των 15 ετών, διαπίστωσαν ότι η ελλιπής φυσική άσκηση, παράλληλα με την αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων, έχει ως αποτέλεσμα 3,2 εκατ. περισσότερους θανάτους, παγκοσμίως, κάθε χρόνο.
Κυρίες και κύριοι αυτά τα ενδεικτικά νούμερα είναι τραγικά !! Δεν συνάδουν με την εικόνα που θα έπρεπε να παρουσιάζει η χώρα μας, γενέτειρα του Αθλητισμού και άρα της φυσικής άσκησης και δεδομένου του πολυβραβευμένου μεσογειακού διατροφικού πλούτου, που την χαρακτηρίζει. Σκεφτείτε μόνο πως οι δαπάνες Υγείας συνεπεία της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, του διαβήτη και γενικά των ασθενειών που οφείλονται στην κακή καθημερινότητα, ξεπερνούν τα 7 δις ¤ ετησίως, ήτοι άνω του 20% του συνόλου δαπανών υγείας στην Ελλάδα.
Επομένως η ανάπτυξη δράσεων για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και της σωστής διατροφής είναι επιβεβλημένη. Κατά συνέπεια ο σχεδιασμός των Εθνικών πολιτικών και στρατηγικών στους τομείς της διατροφής και της άσκησης με στόχο την προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού αποτελεί προτεραιότητα. Το κάναμε ήδη πράξη! Και έχουμε ήδη τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, συμμετοχής φορέων και πολιτών.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δια του θεσμικού φορέα Διατροφής και ¶θλησης που έχω την τιμή να προΐσταμαι ως αρμόδιος Υφυπουργός, αποσκοπεί στην κοινωνική ευημερία, αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας, παρέχοντας από απλές συμβουλές, μέχρι ολοκληρωμένα προγράμματα συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες που σκοπό έχουν τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας!
Πρωταρχικός μας στόχος το Σχολείο. Εκεί που αναπτύσσεται πνεύμα και σώμα.
Η παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί ιδανική περίοδο για παρέμβαση σε θέματα σχετικά με τη διατροφή καθώς οι διατροφικές συνήθειες οι οποίες διαμορφώνονται στο διάστημα αυτό είναι πολύ δύσκολο να τροποποιηθούν στην ενήλικη ζωή. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες εάν εφαρμοστούν νωρίς μπορούν να διατηρηθούν κατά την ενηλικίωση και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή. Το σχολείο θεωρείται ως ιδανικός χώρος και μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής και για αυτό πρέπει να παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον όπου οι υγιεινές επιλογές τροφών είναι εφικτές και εύκολα διαθέσιμες. Επίσης το σχολικό κυλικείο είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος για την σχολική υγεία και μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας προαγωγής της υγείας. Η σωστή διατροφική αγωγή των παιδιών μέσα από την υλοποίηση βιωματικών προγραμμάτων έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στην δημιουργία υπευθύνων, ενημερωμένων πολιτών με σωστά διατροφικά πρότυπα και επίγνωση των τρόπων προστασίας από τους σοβαρούς κινδύνους υγείας.
Το φαγητό που προσφέρεται στα σχολεία πρέπει να τηρεί τουλάχιστον τους βασικούς κανόνες διατροφής όπως αυτοί ορίζονται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας αλλά και την παγκόσμια αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων.
o Μια θρεπτική διατροφή πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις διατροφικές και ενεργειακές ανάγκες των μαθητών και να βασίζεται σε μια ποικιλία φαγητών, που περιέχουν κυρίως φυτικά υλικά.
o Λαχανικά, φρούτα, ολόκληρα δημητριακά, ψωμί, δημητριακά, κατά προτίμηση φρέσκα και από τοπικούς παραγωγούς, πρέπει να καταναλώνονται τακτικά κατά την διάρκεια της ημέρας.
o Η πρόσληψη λίπους πρέπει να περιοριστεί σε λιγότερο από 30% της καθημερινής ενέργειας και τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να αντικατασταθούν από ακόρεστα λιπαρά. Τα μεταλλαγμένα λιπαρά οξέα πρέπει να αποφεύγονται.
o Η κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού πρέπει να περιοριστεί, και φυσικά να εξασφαλιστεί ότι το αλάτι που χρησιμοποιείται είναι ιωδιωμένο.
o Τα ζαχαρούχα ποτά και γλυκά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιορισμένες ποσότητες. Το ίδιο και η λευκή ζάχαρη.
o Το φαγητό πρέπει να ετοιμάζεται σε ένα ασφαλές, υγειονομικά ελεγμένο περιβάλλον.
o Τα υποθερμιδικά τρόφιμα, τα γνωστά «light» είναι καλό να αποφεύγονται στα παιδιά, όπως κι η χορήγηση χαμηλών σε θερμίδες διαιτών, διότι είναι στερητικές και μπορεί να εμποδίσουν την σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Αντιθέτως, μία μικρή ελάττωση των θερμίδων, όταν προσαρμόζεται στην ηλικία και εξατομικεύεται, μπορεί να συμβάλει σε ουσιαστική πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα της παχυσαρκίας, ακόμα και της απώλειας βάρους, μακροπρόθεσμα.
Ο καλύτερος τρόπος διατροφής είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία προτείνεται πλέον σε όλες τις χώρες του κόσμου ως η πιο υγιεινή και πρέπει να υιοθετείται από ολόκληρη την οικογένεια. Για τα παιδιά συγκεκριμένα, σωστή διατροφή σημαίνει ελάττωση ορισμένων τροφών πλούσιων σε λιπαρά καθώς κι ο έλεγχος του μεγέθους των μερίδων.
ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ
Οι περισσότερες χώρες στα σχολεία παρέχουν μεσημεριανό γεύμα είτε δωρεάν είτε με μικρό κόστος σε ειδικά διαμορφωμένες τραπεζαρίες στο χώρο του σχολείου, καθώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες. Σε κάποιες χώρες όμως έχουν οριστεί αντίστοιχες προδιαγραφές και για τα σνακ που μπορούν να αγοράσουν τα παιδιά εκτός του γεύματος, π.χ. από τις σχολικές καντίνες .
Τι συμβαίνει στα σχολικά κυλικεία άλλων χωρών
Μεγάλη Βρετανία: Το 2006 καθορίστηκαν οι προδιαγραφές τόσο για τα σχολικά γεύματα όσο και για τα σνακ που πωλούνται εκτός γεύματος. Όσον αφορά τα σνακ που πωλούνται εκτός του μεσημεριανού γεύματος ισχύουν τα κάτωθι:
Απαγορεύεται πλήρως η πώληση γλυκισμάτων (σοκολάτες, καραμέλες κλπ)
Απαγορεύεται η πώληση συσκευασμένων αλμυρών σνακ με εξαίρεση τους ξηρούς καρπούς και σπόρους (χωρίς προστιθέμενο αλάτι και ζάχαρη)
Ποικιλία φρούτων και λαχανικών πρέπει να είναι διαθέσιμη και να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά φρέσκα, σε μορφή χυμού, κονσερβοποιημένα και αποξηραμένα.
Οι μαθητές πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε δωρεάν φρέσκο νερό.
Τα επιτρεπόμενα ροφήματα είναι:
– νερό απλό και ανθρακούχο
– γάλα αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο
– φρέσκοι χυμοί φρούτων
– ροφήματα από γιαούρτι ή γάλα με λιγότερο από 5% προστιθέμενα σάκχαρα
– ροφήματα από συνδυασμούς των ανωτέρω (π.χ. γάλα με χυμό)
– ζεστή σοκολάτα
– τσάι
Η προμήθεια πρώτων υλών γίνεται από τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές, Γίνεται ειδικό μάθημα της διατροφής. Οι μαθητές συμμετέχουν στην αγορά και παρασκευή των τροφίμων. Υπάρχει δωρεάν παροχή υγιεινού γεύματος στα παιδιά χαμηλής οικονομικής κατάστασης.
Βέλγιο:Δεν υπάρχει ενιαία νομοθεσία όμως το κάθε σχολείο μπορεί να ορίσει δικούς του κανονισμούς για τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα. Το 70% των δημοτικών σχολείων και το 35% των γυμνασίων διαθέτει γραπτούς κανονισμούς που απαγορεύουν την πώληση γλυκών και αλμυρών σνακ. Πρόσφατες μελέτες στο Βέλγιο δείχνουν ότι οι μαθητές των σχολείων όπου απαγορεύεται η πώληση αναψυκτικών, καταναλώνουν αναψυκτικά σε σημαντικά μικρότερες ποσότητες στο σύνολο της καθημερινότητας τους, δηλαδή αποφεύγουν την κατανάλωση αναψυκτικών και εκτός σχολείου.
Ιταλία: Βάσει νομοθεσίας του 1999 κάθε σχολείο πρέπει να διαθέτει «Επιτροπή Κυλικείων» στην οποία περιλαμβάνονται και γονείς ορισμένοι για 3 έτη, που έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται απροειδοποίητα και οποιαδήποτε στιγμή για έλεγχο.
Καναδάς: Στον Καναδά, ο Σύλλογος Διαιτολόγων έχει ορίσει συγκεκριμένες συστάσεις για τις προδιαγραφές των τροφίμων που παρέχονται στα σχολεία:
Δίνουν έμφαση στην ποσότητα των παρεχόμενων τροφών ,στο θερμιδικό περιεχόμενο, στις προδιαγραφές κορεσμένων λιπαρών ,νατρίου ,ζάχαρης. Όλα με βάση τις προδιαγραφές που θέτει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας για τα παιδιά.
Τι συμβαίνει στα σχολικά κυλικεία της χώρας μας
Η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που διαθέτει τόσο εκτεταμένο και λεπτομερές κατάλογο των επιτρεπόμενων προς πώληση από τα σχολικά κυλικεία τροφίμων σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η εφαρμογή της Υγειονομική Διάταξης δεν πραγματοποιείται σε ένα μεγάλο αριθμό σχολικών κυλικείων.
ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2009-2010
Έπειτα από αίτημα τουΥπουργείου για παροχή στοιχείων από τις Επιτροπές Ελέγχου Κυλικείων των Νομαρχιών, λάβαμε στοιχεία από 24 Νομαρχίες για το σχολικό έτος 2009-2010. Από τα 1772 κυλικεία που ελέγχθηκαν στους τομείς αρμοδιότητας των συγκεκριμένων Νομαρχιών, τα 790 (ποσοστό 44%) διέθετε τρόφιμα που δεν προβλέπονται από την Υγειονομική Διάταξη,500 κυλικεία έγιναν συστάσεις, ενώ 192 κυλικεία (ποσοστό 11%) λειτουργούσαν χωρίς την απαραίτητη άδεια λειτουργίας.
Ποινική δίωξη (σύμφωνα με τα στοιχεία των Νομαρχιών) επιβλήθηκε σε 73 κυλικεία.
Τα μη επιτρεπόμενα είδη που πωλούνται στα περισσότερα κυλικεία ήταν γλειφιτζούρια, τσίχλες, καραμέλες, αναψυκτικά, χυμοί με ζάχαρη, σοκοφρέτες, κρουασάν, πατατάκια, ζαμπόν πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, πατάτες τηγανητές και καφές.
Είναι εμφανές λοιπόν, ότι η Υγειονομική Διάταξη δεν τηρείται σε ένα μεγάλο ποσοστό των σχολικών κυλικείων, είτε λόγω ελλιπούς συμμόρφωσης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ιδιοκτητών κυλικείων αλλά και λόγω έλλειψης εκπαίδευσης των παιδιών και των γονέων, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες (για λόγους κερδοφορίας η επιβίωσης) να μην προμηθεύονται με τα επιτρεπόμενα τρόφιμα (π.χ. φρούτα) αλλά με άλλα ανθυγιεινά που τους προσφέρουν πιο σίγουρο κέρδος. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η ύπαρξη πολλών καταστημάτων πώλησης τροφίμων σε περιοχές γύρω από τα σχολεία, στα οποία τα παιδιά έχουν πρόσβαση ακόμα και τις ώρες του σχολείου, καθώς η φύλαξη είναι ελλιπής.
Τα παιδιά βγαίνοντας εκτός σχολείου για να αγοράσουν διάφορα τρόφιμα, εκτός της ανθυγιεινής διατροφής, κινδυνεύουν σοβαρά από τροχαία και άλλα ατυχήματα.
Με βάση όλα τα παραπάνω είναι περισσότερο απο απαραίτητη η εκπόνηση σχεδίου ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ όπως έχει ήδη γίνει σε πολλές άλλες χώρες.
Με κύριο άξονα την προστασία και προαγωγή της υγείας του ευαίσθητου μαθητικού πληθυσμού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος που συμβάλλει στις ορθές διατροφικές επιλογές των μαθητών, προχωράμε σε ενιαία και ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των κυλικείων. και τον καθορισμό των προϊόντων που θα διατίθενται από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων».
Προτεινόμενες Ενέργειες κατάλληλες για τη χώρα μας
1)Τροποποίηση της Νομοθεσίας που αφορά τον διαγωνισμό για την εκμίσθωση του κυλικείου και τον τρόπο λειτουργίας του.
Η ισχύουσα νομοθεσία που αφορά του πλειοδοτικούς διαγωνισμούς εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης σχολικών κυλικείων αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την πιστή εφαρμογή της Υγειονομική Διάταξης. Οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί σας αναγκάζουν να προτείνεται υψηλά ποσά για την εκμίσθωση του κυλικείου με αποτέλεσμα το ενοίκιο που στη συνέχεια καταβάλλετε να είναι μεγάλο, και επομένως να κινήστε με βάση το κέρδος και όχι σκεπτόμενοι την υγεία των μαθητών.
Επιπλέον συχνά παρατηρείται ότι δεν τηρούνται οι απαραίτητες απαιτήσεις υγιεινής.
Θεωρώ απαραίτητο οι διαγωνισμοί να μην είναι πλειοδοτικοί αλλά να βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, που θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης .
Είναι απαραίτητο να καθορισθούν ειδικοί όροι υγιεινής για τα σχολικά κυλικεία, καθώς και η δημιουργία εγχειριδίου κατευθυντήριων οδηγιών για τους κανόνες υγιεινής που θα διανεμηθεί στα σχολικά κυλικεία.
2) Καθορισμός συγκεκριμένων προδιαγραφών σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών που να ανταποκρίνονται στις συστάσεις του ΠΟΥ
Για τα τρόφιμα που ήδη περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιτρεπόμενων καθώς και για όσα επιπλέον τρόφιμα θα προστεθούν θα υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και συστάσεις. στο επίπεδο των κυριότερων θρεπτικών συστατικών όπως εξάλλου έχει γίνει και σε πολλές άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, προτείνουμε να οριστούν συγκεκριμένες προδιαγραφές-ανώτατα όρια όσον αφορά την ενέργεια (θερμίδες), τα ολικά και κορεσμένα λιπαρά, τη χοληστερόλη, τα προστιθέμενα σάκχαρα, και το αλάτι. Απαραίτητο είναι να οριστεί και το μέγεθος της μερίδας, ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων.
Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές ανταποκρίνονται στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Dietary Guidelines) και στις συστάσεις των επιστημονικών ομάδων (Ελληνική Επιστημονική Επιτροπή Διατροφικής πολιτικής, Σύλλογος Διαιτολόγων, ΕΦΕΤ, επόπτες δημόσιας υγείας).
Όσον αφορά τα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν ετικέτα στην οποία θα αναγράφεται η περιεκτικότητα των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών. Με αυτό τον τρόπο θα είναι και ευκολότερος και πιο αντικειμενικός ο έλεγχος από τις Επιτροπές Ελέγχου. Σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι απαραίτητη η συνεργασία με τη βιομηχανία τροφίμων προκειμένου να δημιουργηθούν νέα προϊόντα που να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Για τη λίστα των τροφίμων που θα επιτρέπονται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία κρίνεται απαραίτητο να οριστούν συστάσεις στο επίπεδο των κυριότερων θρεπτικών συστατικών ώστε να ανταποκρίνονται στις διατροφικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την βέλτιστη ανάπτυξη τους αλλά και αρεστά. ΓιΆ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η διεύρυνση της λίστας
3)Συνεργασία με τη βιομηχανία τροφίμων
4)Πιστοποίηση παρασκευαστηρίων αρτοσκευασμάτων
5)Ορισμός προσιτών τιμών για τα υγιεινά τρόφιμα
6)Καθορισμός μη επιτρεπόμενων τροφίμων
7)Εμπλουτισμός καταλόγου με περισσότερα τρόφιμα
Επιπλέον προτάσεις: Σε συνεργασία με το Υπ.Παιδείας θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να ελεγχθεί η έξοδος των παιδιών από το σχολείο κατά την διάρκεια των μαθημάτων και διαλειμμάτων κάτι το οποίο εκτός των άλλων είναι και πολύ επικίνδυνο. Δεδομένου ότι δεν είναι εφικτό να απαγορεύσουμε την λειτουργία των καταστημάτων ή περιπτέρων που λειτουργούν έξω από τα σχολεία και από τα οποία τα παιδιά αγοράζουν σνακ, η πρόταση μας είναι να διατεθούν, με ευθύνη της Διεύθυνσης του σχολείου ενημερωτικά έντυπα στα συγκεκριμένα καταστήματα σχετικά με την απαγόρευση πώλησης μη επιτρεπόμενων τροφίμων στα παιδιά κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.
Ελεγκτικοί μηχανισμοί
Ο έλεγχος που πραγματοποιείται από τις Επιτροπές Ελέγχου θα πρέπει να είναι τακτικός και οργανωμένος. Θα εκδοθεί εγκύκλιος από το Υπουργείο που να ορίζει κάθε πότε πρέπει να γίνονται έλεγχοι και να περιέχει συγκεκριμένο «πρακτικό ελέγχου» ώστε να ελέγχονται πάντα συγκεκριμένες παράμετροι που το Υπουργείο κρίνει σημαντικούς αλλά και να είναι εφικτή η τακτική στατιστική επεξεργασία των στοιχείων των ελέγχων από τις υπηρεσίες (π.χ. να σημειώνονται σε πόσα σχολεία σημειώθηκαν παραβάσεις, ποια τρόφιμα εκτός των επιτρεπόμενων παρέχονται κλπ).
Όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες χώρες, προτείνεται στις επιτροπές Ελέγχου να συμμετέχουν και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τα οποία θα μπορούν να προβούν τακτικά και απροειδοποίητα σε έλεγχο του κυλικείου χωρίς όμως να προβαίνουν σε διώξεις κλπ αλλά με δυνατότητα να ενημερώνουν τους αρμόδιους ελεγκτές σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια παράβαση.
Δράσεις για την προώθηση και ενημέρωση
Προκειμένου οι γονείς και τα παιδιά να γνωρίζουν ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία προτείνουμε την δημιουργία ενημερωτικού υλικού καθώς και την ενημέρωσή τους μέσα από ειδική ιστοσελίδα διατροφής. Στα συγκεκριμένα φυλλάδια και αφίσες προτείνεται να παρατίθενται εικόνες από τα τρόφιμα που επιτρέπονται σε φυσικό μέγεθος ώστε τα παιδιά να αντιλαμβάνονται την προτεινόμενη μερίδα αλλά και υποδείγματα ετικετών στα οποία να αναγράφονται οι προδιαγραφές σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών τις οποίες θα μπορούν να ελέγχουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς. Στα πλαίσια της συγκεκριμένη δράσης μπορεί να γίνει υποχρεωτικό για το κάθε κυλικείο να διαθέτει τουλάχιστον 1 σχετική αφίσα σε εμφανές σημείο.
Συνδυασμός εκπαίδευσης μαθήματος διατροφής με τα τρόφιμα που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία. Το μάθημα της διατροφής είναι απαραίτητο να γίνει συστηματικό και ιδανικά να συνδυάζεται με τις υγιεινές επιλογές στο σχολικό κυλικείο. Οι ανεξάρτητες δράσεις είτε όσον αφορά τα κυλικεία είτε μόνο το μάθημα δεν θα έχουν αποτέλεσμα αν δεν συνδυαστούν το γνωστικό και βιωματικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για την πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας αναμορφώνουμε τη λίστα των τροφίμων στα κυλικεία. Ο έλεγχος θα γίνεται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΦΕΤ, επόπτες υγείας, σχολικές επιτροπές)
Το κείμενο της αναμόρφωσης της λίστας τροφίμων τέθηκε σε διαβούλευση και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην τελική του μορφή.
Κυρίες και κύριοι
Η δική σας συμβολή είναι καθοριστική. Αποτελείται το σημαντικότερο κομμάτι της διατροφικής αλυσίδας που τελικό αποδέκτη έχει τα παιδιά μας. Η πολιτεία είναι αποφασισμένη να παρέμβει ουσιαστικά στην αναμόρφωση των όρων και των πρακτικών λειτουργίας προς τη θετική κατεύθυνση για όλους για την κοινωνία μας.
Σας θέλουμε μαζί μας σε αυτή την εθνική προσπάθεια!»
Από το γραφείο τύπου
Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Χρήστου Αηδόνη

Comments are closed.